Avem bucuria de a anunța câștigătorul concursului pentru selecția imnului Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care va avea loc anul acesta între 22-26 iulie 2015 la Cluj-Napoca, în cadrul Capitalei Europene a Tineretului.
Juriul a fost compus din Sr. Lucia Bumb OSBM – profesor de educație muzicală la Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu Cluj-Napoca; Sr. Dominica Hîrb CMD – profesor de muzică la Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” Cluj-Napoca; Pr. Lect. Univ. Dr. Florin Casian Bozântan – cenzor al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Cluj-Gherla; Prof. Rodica Bucurescu – profesor pensionar de limba și literatura română care au selectat finaliștii, iar PS Dr. Florentin Crihălmeanu – episcop eparhial de Cluj-Gherla a ales imnul câștigător.
Conform regulamentului concursului, propunerea de imn care a fost selectată transpune tema întâlnirii, vocația personală, formulată: „Căutători de fericire”, bazându-se pe motto-ul întâlnirii: „Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Evanghelia după Matei 5,8), iar selecția a urmărit următoarele criterii: să fie o creație proprie și originală în totalitate, fără a fi permisă preluarea oricăror elemente ale altor creații făcute publice; să nu fi fost făcută cunoscută publică, în întregime sau ca părți ale acesteia; să reflecte identitatea creștină a evenimentului și să se inspire din tema evenimentului.
Titlul imnului câștigător este „Fericiți cei curați cu inima” și a fost compus de Corul „Angeli” din Cluj-Napoca, în limba română. Redăm în continuare versurile imnului, urmând să anunțăm cât de curând evenimentul de lansare care va avea loc la Cluj-Napoca și unde va fi interpretat pentru prima dată public acest imn în cele trei limbi oficiale.
După cum am anunțat săptămâna trecută, am pregătit o surpriză pentru toți participanții la concurs. Ne dorim, cu acceptul fiecărui concurent, ca în următoarele luni să reușim publicarea unui album cu toate piesele înscrise în concurs pe care să îl punem la dispoziție celor interesați. Detalii vor fi oferite participanților în săptămânile care urmează, urmând ca în funcție de acordul lor acest proiect să fie realizat.
Fericiți cei cu curați cu inima
Muzica și versurile: Corul „Angeli” Cluj-Napoca
Refren: Fericiţi cei curaţi cu inima,
Pe Domnul viu cu ochii noștri-L vom vedea!
În preajma Lui, asemenea copiilor
Trăim acum sfinţenia.
I. În casa Lui, Tatăl ne cheamă
Şi cu Cristos păşim fără teamă.
Cu inima curată să trăim
Şi viaţa veşnică să dobândim.
II. Pe drumul vieții ne însoțește,
Cristos e bun Învățător.
Cu vorbe de taină ne șoptește
Să ni-l luăm însoţitor.
III. Cu braț puternic ne va ocroti,
Doar El e Domn al vieții noastre.
Prin harul său îl vom cunoaște,
Ne e Prieten, zi de zi.
Corul „Angeli” s-a înființat în anul 1995, din inițiativa unui grup de tineri entuziaști, în cadrul parohiei greco-catolice de la biserica Bob, la acea dată unicul lăcaș de cult din Cluj-Napoca retrocedat Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.
Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) din România s-a născut în urma dorinței tinerilor din diferite dieceze și eparhii de a se întâlni, de a se cunoaște mai bine, de a împărtăși trăirea valorilor și de a manifesta credința creștină împreună. INTC are loc o dată la trei ani și este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică și de o eparhie greco-catolică.
Prima ediție a avut loc în anul 1992 iar cea din 2015 va fi a XIII-a. La această întâlnire participă tineri din cele 12 dieceze și eparhii din România, tineri de alte confesiuni (în special ortodocși) și grupuri de tineri invitați din alte țări.
era vorba… ca pot participa tineri pana la 35 de ani? daca acest grup “Angeli” a luat fiinta in 1995, are 25 de ani de atunci incoace… cati ani aveau atunci, in 1995 tinerii respectivi? aveau 10 ani? … pana si in biserica exista MAFIE !!!
maxim 35 de ani. minim 15. A luat fiinta in 1995 da asta nu inseamna ca componenta nu s-a schimbat
si cum adica… juriul a selectat finalistii? care “finalisti”? si apoi, cum de ES a ales imnul castigator? cum adica “a ales” imnul “castigator”? cand orice roman isi da seama… ca daca e castigator nu mai trebuie ales? si, oricum ce rost mai are un juriu?… un fel de abracadabra…
De ce este scris Cristos cu “H” dacă suntem Catolici?
Dragă Alex,
Corul “Angeli” este format în prezent, după spusele lor, din persoane cu vârste cuprinse între 6 şi 40 de ani, o medie de vârstă fiind 25 de ani. De aceea am considerat că grupul îndeplineşte condiţia de vârstă a concursului.
Juriul a selectat trei piese finaliste, iar PS Florentin a ales câștigătorul concursului. Juriul a considerat toate cele trei piese finaliste egale din punct de vedere al valorii lor, iar Preasfinţitul şi-a dat acordul final asupra uneia dintre ele. Dorim să menţionăm şi faptul că atât juriul, cât şi PS Florentin au primit partiturile fără numele autorilor şi au putut asculta piesa pozitiv.
Sperăm că am reuşit să clarificăm câteva dintre întrebările tale.
Dragă Paul,
Într-adevăr ambele forme sunt acceptate în Biserica Catolică, însă în ritul răsăritean din care facem noi parte în Eparhia de Cluj-Gherla este preferată forma cu Hristos, de aceea s-a folosit această formulare. Pentru mai multe detalii tehnice, putem să transmitem întrebarea ta cenzorului eparhial dacă doreşti care te poate lămuri mai bine.
Îţi mulţumim.
E Intalnirea Tineretului Catolic! Nu mai scrieti Cristos cu H!!!
De aici reese ca noi nu ar trebui sa ne numim Greco-Catolici, ci Ortodoxi Uniti cu Roma, ca doar totul e ca la ortodoxi. Asa-i?
Hristos nu e al ortodocșilor. la fel cum Cristos lu este al romano-catolicilor. Vă blocați în proceduri de evoluție lingvistică. Scrierea cu H a lui Hristos nu denotă altceva decât cunoașterea unei evoluții a acestui cuvânt în limba română de la grecescul Χριστοϛ, care în latină se traduce cu Christos (Χ=H dar se pune „C” înainte deoarece știm că „H” e mut), iar în limba română traducerea este Hristos.
Deci nu mai căutați argumente și începeți să etichetați ca ortodocși în stânga și în dreapta. Pe aceeași bază să îi acuzați pe romano-catolicii români din moldova că defapt sunt ordodocși deoarece folosesc Duh în loc de Spirit, când papa spune „spirito sancto”.
Domnul Paul a facut o remarca de bun simt, nu cred ca se refera nici unui cenzor eparhial (diecezan), ci reflecta credinta catolica, care ni se ia fara sa avem dreptul la replica, inlocuindu-se tot mai mult cu cea ortodoxa.
Sper ca imi va fi publicat acest comentariu.
Noi acceptăm toate remarcile, departe de noi gândul să vă cenzurăm. Înţelegem părerea voastră.
Multumesc!
de ce nu s-a specificat in regulile concursului ca se poate face o medie de varsta daca sunt mai multi compozitori? oricum, interesant faptul ca “Angeli” cu totii, au “visat” cu totii aceeasi melodie in acelasi timp…, cred ca ceva e “dinainte intentionat” in concursurile acestea… ca la orice concurs din reclamele obisnuite de pe tv sau de pe net… oricum, sper sa fie o melodie care sa intreaca orice critica si sa poata fi considerata un imn, desi dupa text… mi se pare ca lasa de dorit…
si.. ca sa mai intervin in topic, si asa nu va fi prea multa inghesuiala… ma intreb… in mine insumi… cu de ES nu si-a dat seama ca era vorba de “Angeli”(?) atunci cand asculta piesa… ha ha ha… faina decizie… la urmatoarea intalnire, va fi, ma rog alt episcop… ca de! cunoaste muzica…
Un motiv că nu a fost nimic premeditat poate fi şi faptul că la primul termen, 15 decembrie, nu s-a înscris niciun concurent şi astfel am fost obligaţi să prelungim termenul de înscrieri.
Cât despre opera colectivă, art. 8 din regulament prevedea clar faptul că “Autorul poate fi o singură persoană sau un grup de persoane. În cazul unui grup, imnul este considerat ca fiind operă colectivă, potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.”
Dupa părerea mea, ar trebui făcute câteva modificări “minime” textului, deşi cred, sincer, că e în întregime o glumă proastă (poate şi pentru că d. Profesoară de limba română era “pensionară”!)
1. nu se poate spune despre “ei”: “Fericiţi cei curaţi cu inima
şi apoi despre “noi” Pe Domnul viu cu ochii noştri îl vom vedea.
… E ca şi cum am spune: “lasă să fie, ei fericiţi! că noi îl vom vedea pe Domnul!”
2. “Domnul viu”, e cam urât să spui aşa, pentru că ar putea părea că putea fi mort… deşi, da, a murit pe cruce Isus, dar să spui aşa… la întâmplare, ar părea că Nietsche a avut dreptate!
3. “trăim acum sfinţenia”… mi se pare că sunt cuvinte aruncate la întâmplare: mai ales acest “acum”.
4. “în casa Lui Tatăl…” a cui e casa?, măcar să fi pus virgula după “Lui”… gramatică în depozitul de mături!!!
5. “ne va primi” e suspendat ca “pendulul lui Foucault!”
6. “cu inima curată ne îndeamnă”… Isus, Tatăl, Poarta… cine e cu inima curată!?
7. strofa II: cuvinte aruncate cu furca!, într-adevăr, par a fi scrise de cineva de 6 ani!!!
– Primul vers nu e “legat” de nimic.
“vorbe de taină”, ce sunt? Da, e “cina cea de taină”, dar nu “vorbe de taină”!
– “în umilinţă”, cine e în umilinţă” nu se înţelege nimic!
8. stroa III
“În frumuseţe-L vom recunoaşte
Hristos e Prieten, zi de zi.”
Ce limbă o fi asta? ce e cu “frumuseţea” asta?, “Prieten, zi de zi”
dincolo de “dulcegărie” e în plus o traducere proastă din vreo altă limbă…!
sau o fi vreo influenţă din limbile minorităţilor!?
Atât am avut de spus!
şi e ultima intervenţie… mă rog, vă rog, scuzaţi!
alex
Draga Alex, ai vazut doar 8 defecte la acest text (din mult mai multe pe care le are…). Din pacate necazul e și mai mare, si anume lipsa propunerilor… Pe vremea mea (am 34 de ani, nu mai particip la intalnirile acestea din ’98) stateam o noapte intreaga la INTC sa ascultam toate cantecele compuse de tineri! Cred ca, in loc de a ne risipi vremea si energiile in critici, e bine sa cladim mai mult: societatea, Biserica, prieteniile… Toate astea ar fi,cred, frumusetea in care Cristos să fie recunoscut de cei mai “indepartati”.
La cererea voastră și cu aprobarea bisericească, am modificat forma de “Hristos” în “Cristos”. Vă mulțumim de răbdare.
Rău ați făcut, nu ați știut să dați un răspuns celor care acuză nefondat.
Laudat sa fie Isus!
Se poate auzi si melodia undeva pe site la imn?
In consens cu Alex, nu am putut sa nu remarc o nenaturalete a versurilor, iar rima/ritmul interior (cel putin din citit, fara muzica) lasa de dorit.
Felicit corul Angeli, dar daca acesta va fi imnul, propun sa lucreze inca asupra lui, cel putin gramatical si prozodic. Sincer, mi se pare ca e neromanesc scris, aduce mai degraba a traducere.
Momentan nu se poate auzi melodia. În cadrul articolul am menționat că urmează să anunțăm cât de curând evenimentul de lansare care va avea loc la Cluj-Napoca și unde va fi interpretat pentru prima dată public acest imn în cele trei limbi oficiale. Apoi va fi publicat și pe site.
si mai trecu o luna… si tacere…