La cateheză l-am cunoscut pe pr. Orosz Istvan, care ne-a vorbit foarte frumos şi, folosind exemple sugestive, m-a făcut să înţeleg că pentru a fi împăcaţi cu Dumnezeu şi cu aproapele trebuie mai întâi să fim împăcaţi cu noi înşine. Pentru prima dată, am avut ocazia să particip la o liturghie greco-catolică.

D.I.INTC Şumuleu Ciuc 2006

Chiar după prima zi petrecută la Şumuleu Ciuc la INTC, în care m-am lăsat purtată de entuziasmul trăirii împreună, am reuşit să regăsesc în mine vechile sentimente ale optimismului, a bucuriei depline în Cristos şi a speranţei că mâine va fi mai bine. Am conştientizat că omul este în relaţie cu sine însuşi, cu aproapele şi cu Dumnezeu. De aceea avem nevoie de reconciliere, pentru a trăi cu adevărat ca fraţii în iubire, dar mai ales în acceptare. Însă ceea ce dă consistenţă e relaţia cu Dumnezeu, care te ajută să te cunoşti pe tine însuţi şi să interacţionezi cu ceilalţi într-un mod util şi plăcut. Împărtăşirile celor din grupul de discuţii au avut un efect benefic arătându-mi realitatea celorlalţi care au probleme şi nevoi mult mai mari decât ale mele. Astfel m-am reconciliat cu mine însumi, realizând că viaţa, deşi uneori grea, e plină de farmec şi frumuseţi neînchipuite. Ce poate fi mai frumos decât a descoperi bucuria de a trăi împreună ca fraţi!

M.H.INTC Şumuleu Ciuc 2006

INTC de la Şumuleu a reprezentat pentru mine o prima experienţă de acest fel şi am venit aici ghidată de credinţă, entuziasm şi, bineînţeles, de dorinţa de a îmbunătăţi relaţia mea cu Dumnezeu prin mine şi prin ceilalţi. Am întâlnit persoane noi, am strâns legăturile deja existente în grupul diecezan şi am avut ocazia să salut prieteni vechi. În câteva cuvinte, mi-am întărit convingerea că a trăi împreună cu ceilalţi e vocaţia mea aici pe pământ. În urma discuţiilor am realizat că nu contează naţionalitatea sau ritul, ci credinţa în acelaşi Cristos. Am avut ocazia de a mă ruga, de a mă forma, de a asculta experienţele altor tineri, dar şi de a mă distra, adică cam tot ceea ce are nevoie un tânăr în ziua de azi.

A.M.INTC Şumuleu Ciuc 2006