Patroana întâlnirii

Ca patroană spirituală a ediției a XIV-a  a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, din 2018, am ales-o pe Fecioara Maria.

Respectul creștinilor față de Maria datează de secole. În ea văd o mamă, de aceea au ales-o ca patroană a multor țări.

Aflăm despre nașterea și copilăria Mariei doar din câteva scrieri apocrife. Părinții ei au avut o vârstă înaintată atunci când Dumnezeu le-a dăruit-o pe Maria. Mama ei a fost Ana iar tatăl ei Ioachim. Maria a fost directă și deschisă în relația ei cu Dumnezeu. (cf. Lc 1,38). Astfel a putut să devină prin intermediul Duhului Sfânt „Maica Domnului”, și fiind mama lui Cristos a devent mama tuturor oamenilor. A avut o legătură unică și strânsă cu Isus aici pe pământ, astfel că această apropiere nu încetează nici în rai. Maria, regina cerurilor ne este aproape prin natura ei maternă. (cf. YOUCAT 117, 147)

Mesajul papei Francisc cu ocazia a celei de-a XXXII-a ediții a Zilei Mondiale a Tineretului:

„Maria este foarte tânără; ceea ce i-a fost vestit este un dar imens, dar comportă și provocări foarte mari; Domnul a asigurat-o de prezența sa și de sprijinul său, dar atâtea lucruri sunt încă întunecate în mintea sa și în inima sa. Și totuși Maria nu se închide în casă, nu se lasă paralizată de frică sau de orgoliu. Maria nu este tipul care pentru a se simți bine are nevoie de un divan bun unde să stea comodă și în siguranță. Nu este o „tânără-divan!” Dacă este de folos un ajutor pentru bătrâna sa verișoară, ea nu întârzie și pornește imediat în călătorie.

Cultivați și voi o relație de familiaritate și prietenie cu Sfânta Fecioară Maria, încredințându-i bucuriile, neliniștile și preocupările voastre. Vă asigur că nu vă va părea rău!

 

Tânăra din Nazaret, care în toată lumea a asumat mii de chipuri și nume pentru a se apropia de fiii săi, să mijlocească pentru fiecare dintre noi și să ne ajute să cântăm lucrările mari pe care Domnul le săvârșește în noi și prin noi.”