PS Virgil Bercea: Fericirea trăirii cu Dumnezeu dă sensul vieții

I: Ce înseamnă, pentru Dumneavoastră, ca păstor de suflete, fericirea adevărată? 

PS Virgil: A defini fericirea adevărată este o provocare pentru că fiecare dintre noi căutăm fericirea și o căutăm de la naștere până la sfârșitul vieții. De la naștere, într-o anumită manieră, apoi după aceea, când începem să cunoaștem lucrurile mai bine, suntem cu adevărat însetați de fericire. O spune Sfântul Augustin: ,,Pentru tine ne-ai creat, Doamne, și nefericită este inima noastră până se va odihni în tine.” Această nefericire este, de fapt, căutarea fericirii.

Dacă ne uităm la un copil mic, fericirea pentru el înseamnă să se simtă bine, să fie ocrotit, să cunoască. Pentru un tânăr, fericirea constă în a realiza anumite lucruri, în forța prin care este convins că poate birui lumea. Pentru un adult, fericirea este realizarea unei familii, a unui țel în viață. Pentru o persoană de vârsta a treia, fericirea înseamnă a trăi în pace. Dar, dincolo de toate aceste scurte definiții pe care am căutat să le dau, pentru mine, ca păstor de suflete într-o Eparhie, fericirea constă în preocuparea pentru preoți, pentru credincioși, pentru persoanele consacrate, pentru cei tineri și pentru cei în vârstă, ca ei să-l găsească pe Dumnezeu. Este foarte important să trăiești în primă persoană fericirea prezenței lui Dumnezeu în viața ta, în inima ta, ca apoi, la rândul tău, să poți să o dăruiești și să te preocupi ca ceilalți să trăiască această fericire. Este fundamental și fără aceasta nu se poate trăi viața, pentru că ar deveni monotonă, ar deveni fără sens dacă nu ai fericirea trăirii cu Dumnezeu.

I: Cum ați merge în întâmpinarea unui tânăr creștin trist sau descurajat?

PS Virgil: Cu foarte multă speranță. Am întâlnit foarte mulți tineri care sunt triști sau descurajați. Este o stare care este momentană, dar care poate să se permanentizeze pentru o anumită perioadă a vieții și este foarte riscant să rămânem în această stare. De aceea, este foarte important ca noi, care suntem păstori de suflete, fiecare preot, fiecare călugăr și fiecare călugăriță care și-a dedicat viața lui Dumnezeu să aibă această speranță dincolo de speranță și să reușească să o dăruiască celuilalt. În același timp, e important să avem încredere în persoanele de lângă noi, să ne lăsăm ajutați, să credem în prietenie, să credem într-un sfat, să credem în bine, în frumos, în iubire, în iertare, în înțelegere. Sunt valorile care pot să ne scoată dintr-o stare care nu este pozitivă și care nu este favorabilă sufletului, trupului și minții, în același timp.

Curaj! Tinerii, dar și persoanele de orice vârstă, trebuie să creadă puternic. Se poate ieși din absolut orice stare, și mai ales din stările acestea care pot să aibă tentă de depresie, de neîmplinire, sau de neplăcere, de teamă sau de frică. Cu Domnul înainte, se poate.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *