PS Cornel Damian: INTC Cluj, 2015 – prilej de comuniune și rugăciune împreună cu tinerii

 

Ce înseamnă pentru Dumneavoastră, ca păstor de suflete, o nouă ediție a INTC?

PS Cornel: Ca  păstor de suflete, INTC Cluj este pentru mine un moment de comuniune mai ales cu tinerii, pentru că este întâlnirea lor, iar păstorul trebuie să fie în mijlocul ,,turmei”. Sunt bucuros pentru că sunt aici împreună cu peste 250 de tineri din Arhidieceza de București.

Tinerii catolici pot să fie acum împreună, mânați de același ideal, în căutarea fericirii, motivați de credința lor în Isus Hristos. Noi creștem în credință împreună. Totodată, acest moment pe care îl trăiește Biserica Catolică este un eveniment național cu o încărcătură extraordinară pentru societatea noastră,    pentru că aici se formează nu numai creștini, ci sunt acei creștini care, motivați de valorile morale, de    valorile Evangheliei, de învățătura lui Hristos, vor fi adevărați cetățeni în societatea noastră românească.

Ce ați dori să le transmiteți tinerilor pentru a nu rămâne doar la fericirea acestui moment al INTC, ci a trăi fericirea adevărată?

PS Cornel: Aș pleca de la îndemnul Papei Francisc, ,,Aveți curajul de a fi fericiți”. Omul, prin natura lui, caută fericirea. Noi vrem să fim fericiți, iar lucrul acesta este just și corect pentru că Dumnezeu a sădit în sufletul omului dorul, fericirea. Iată, căutând iubirea, putem să găsim, să întâlnim și fericirea. Dar este vorba despre acea iubire curată, acea iubire pe care a sădit-o Dumnezeu în sufletul fiecăruia dintre noi.

A sta împreună cu Hristos este un alt mod de a găsi fericirea. Citim în Sfânta Evanghelie că   Mântuitorul, după ce apostolii au mers doi câte doi să predice Evanghelia și s-au întors, împărtășind ceea ce au făcut și au învățat, le-a spus: Veniți și vă odihniți cu mine, puțin, într-un loc retras. Nu i-a lăudat pentru munca lor apostolică, nu și-a exprimat niciun fel de părere despre munca lor, ci i-a chemat: Veniți și vă odihniți puțin într-un loc retras. Nu i-a chemat într-un fel de vacanță, ci i-a chemat la odihnă cu El, în comuniune cu El. A sta cu Hristos este un fel de a te odihni în Dumnezeu. De altfel, Papa Francisc, nu doar o singură dată, invita tinerii să nu uite că Isus este prietenul lor adevărat. Tinerii au în persoana lui Isus un prieten căruia pot să-i spună orice.

Cred că mai este foarte important ca noi toți, nu numai tinerii, să luăm această hotărâre, această forță de a citi măcar un scurt fragment din Sfânta Evanghelie zilnic și apoi să încercăm să reflectăm la ceea ce ne spune nouă acest Cuvânt. Cred că e important ca din tinerețe să ne facem un program de viață din a citi zilnic Cuvântul lui Dumnezeu. O spune și Papa Francisc care ne îndeamnă să începem cu Evanghelia. Dar și Magisteriul Bisericii este important în viața noastră de credință, pe lângă Cuvântul Scripturii, pentru că Papa vorbește Bisericii, exprimând învățătura adevărată a Bisericii.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *