Despre INTC

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic

Biserica Catolică din România se străduieşte să dea atenţie tinerilor ocupându-se de educaţia lor şi lucrând la nivel pastoral în favoarea lor. După căderea comunismului, la sfârşitul anului 1989, diecezele romano-catolice şi eparhiile greco-catolice au început să dezvolte structuri şi programe de pastoraţie a tineretului. Diversitatea riturilor şi a limbilor din cadrul Bisericii Catolice din România au constituit pentru pastoraţia tineretului o bogăţie dar şi o provocare, ca de altfel pentru toate aspectele pastoraţiei la nivel naţional.

Profundele schimbări sociale au afectat puternic categoria tinerilor determinând dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte continuare studiilor, găsirea unui loc de muncă, relaţiile sociale etc. Masiva emigrare a tinerilor este o emblemă a acestei situaţii ce continuă să existe în societatea românească.

Cu toate aceste, mare parte din tinerii din România sunt plini de resurse care pot fi valorificate, sunt deschişi spre propunerile serioase care vizează viaţa lor, au capacitatea de a se implica în construire unei societăţi care să fie mai umană. Biserica este conştientă că trebuie să investească mult în educaţia tinerilor, ei fiind viitorul societăţii şi al Bisericii. Educaţia şi credinţa sunt inseparabile pentru Biserică şi tocmai de aceea caută să creeze ocazii în care tinerii să îşi manifeste credinţa, să reflecte asupra valorilor umane şi creştine şi să împărtăşească bucuria de a fi împreună. Astfel de ocazii sunt semne concrete ale importanţei tinerilor şi ale valorizării lor şi, în acelaşi timp, sunt momente potrivite pentru a „arunca sămânţa” formării care va da roade în timp.

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic din România 2018 intenţionează să fructifice toate aceste oportunităţi în folosul tinerilor din întreaga ţară şi să fie un semn concret al grijii pe care Biserica locală o are faţă de ei. Această întâlnire se inspiră din Zilele Mondiale ale Tineretului şi se desfăşoară în spiritul întâlnirilor mondiale.

Ce este Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic din România?

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) s-a născut în urma dorinţei tinerilor din diferite dieceze şi eparhii de a se întâlni, de a se cunoaşte mai bine, de a împărtăşi trăirea valorilor şi de a manifesta credinţa creştină împreună. INTC are loc o dată la trei ani şi este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică.

Prima ediţie a avut loc în anul 1992 iar cea din 2018 va fi a XIV-a. La această întâlnire participă tineri din cele 12 dieceze şi eparhii din România.

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic oferă ocazia tinerilor catolici să se întâlnească şi să se cunoască între ei, să participe la activităţi formative (la nivel uman şi spiritual) şi să îşi manifeste entuziasmul prin momente culturale şi artistice.

Am ajuns la a XIV-a ediţie!

Prima ediţie a avut loc în anul 1992 iar cea din 2018 va fi a XIV-a. La această întâlnire participă tineri din cele 12 dieceze şi eparhii din România, tineri de alte confesiuni (în special ortodocşi) şi grupuri de tineri invitaţi din alte ţări.

Vezi istoricul tuturor ediţiilor

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic din România oferă ocazia tinerilor catolici să se întâlnească şi să se cunoască între ei, să participe la activităţi formative (la nivel uman şi spiritual) şi să îşi manifeste entuziasmul prin momente culturale şi artistice.