Cluj-Napoca în 2015 Capitală Europeană de Tineret

Prilej de sărbătoare!

Oraşul Cluj-Napoca va fi Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Acest titlu este acordat unui oraş, timp de un an, prin care acesta va avea şansa de a prezenta, printr-un program diversificat, aspecte legate de viaţa culturală, socială, politică şi economică a tineretului.

În cursul anului 2013, la Cluj-Napoca  s-a înfiinţat Federaţia SHARE  de către 31 de organizaţii de tineret, printre care şi ASTRU Cluj. Misiunea Federaţiei este a întări rolul și suportul acordat tinerilor și a organizaţiilor de tineret în participarea activă a acestora în schimbarea societăţii printr-un proces de dezvoltare urbană  sustenabilă, responsabilă și inclusivă, prin împărtășirea spaţiului, culturii, puterii, muncii, bucuriei, viziunii și valorilor europene comune, adresând teme precum responsabilizarea tinerilor, susţinerea acestora, mobilitate, dialog structurat și informare în cadrul unui program de un an în Cluj-Napoca.

În cadrul programului pregătit pentru anul 2015, ASTRU Cluj alături de alte organizaţii şi grupuri de tineri creştini din Cluj propun tinerilor clujeni şi nu numai: SHARE FAITH – un program prin care se urmăreşte cunoaşterea personală a lui Dumnezeu de către tineri, redescoperirea unei trăiri autentice (viaţă/credinţă), recâştigarea încrederii în valorile pe care le promovează creştinismul precum şi mobilizarea tinerilor din Bisericile locale în misiunea de evanghelizare.


Asociaţia ASTRU a fost înfiinţată în 1929 la Cluj-Napoca de către Prof. dr. Alexandru Borza.

În perioada interbelică ASTRU a format  tineri pentru viaţă – din punct de vedere  spiritual, cultural şi social, fiind cea mai importantă Asociaţie de tineret a Bisericii Greco-catolice în acea vreme.

În contextual anului 1948 s-a decis dizolvarea asociației. ASTRU Cluj şi-a reluat activitatea şi a funcţionat în perioada 1990 – 2002 ca şi grup de iniţiativă. S-au organizat diferite activităţi precum: conferinţe, activitaţi caritative, serate catolice, spectacole, exerciţii spirituale, zile de reculegere, excursii.

În decembrie 2002, ASTRU Cluj a dobândit şi  personalitatea juridică. În prezent, ASTRU Cluj propune tinerilor proiecte, programe şi activităţi în care îşi pot valorifica talentele, în care pot să aprofundeze şi să mărturisească credinţa în Isus  Cristos, în care se pun în slujba aproapelui şi al binelui comun, în care pot da valoare, culoare, ritm, frumuseţe, bucurie şi sens vieţii.

ASTRU Cluj doreşte să ofere fiecărei persoane, care participă la viaţa asociaţiei, un drum de formare care să contribuie la creşterea umană şi creştină, cu o  atenţie pentru diferitele etape de vârsta, atât la nivel personal, cât şi de grup.

În mod concret, în cadrul celor 15 grupuri parohiale de tineri şi copii și cele 3 grupuri specializate, membri Asociaţiei experimentează apartenenţa la ASTRU, relaţionează cu ceilalţi şi sunt ajutaţi astfel să depăşească riscul fragmentării propriei personalităţi.